2-4 gün gibi tekrarlayan açlık dönemlerinin tüm bağışıklık sistemini yeniden canlandırabileceği belirlendi.
Kemoterapide kullanılan bir ilaç verilen fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde, tekrarlayan açlık dönemlerinin bağışıklık sistemindeki zayıflamayı ve fare ölümlerini azalttığı; yaşlı farelerde bağışıklık sistemini canlandırdığı belirlendi.
Küçük bir pilot araştırmada da kemoterapiden önce 72 saat aç bırakılan kanserli hastalarda, kök hücrelerin akyuvar üretiminin arttığı görüldü.
Araştırmacılardan Tanya Dorff şunları söylüyor:
“Kemoterapi hayat kurtarıyor ama aynı zamanda bağışıklık sistemine de ciddi hasralar verebiliyor.
Bu araştırma, açlığın kemoterapinin bazı zararlı etkilerini azaltabileceğini gösteriyor.”
Kanser ve yaşlanmanın çaresi açlık olabilir mi?
Güney Kaliforniya Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırma özellikle kemoterapi gören ve bağışıklık sistemleri hasara uğrayan kanser hastaları açısından büyük önem taşıyor.
Bugüne kadar açlığın sadece tam olarak sağlıklı olanlara faydalı olacağı biliniyordu.
Bu araştırma, yaşlıların ve sağlığı yerinde olmayanların da uzun süreli açlıktan istifade edebileceklerini ortaya koyuyor.
Açlık, vücudu glikoz, yağ ve ketonlar adı verilen organik bileşikleri tüketmeye sevk ediyor; yaşlanmış, zayıflamış veya hasara uğramış bağışıklık sistemi hücrelerinin tahribini sağlıyor.
Akyuvarların azalması, kök hücrelerin yeni hücreleri yaratmasını sağlıyor.
Açlık, yaşlanmayla alâkalı olan “PKA” isimli enzimi ve kanser riski ve tümör büyümesini artırıcı etkileri olan “ensülin benzeri büyüme faktörünü” (IGF-1) de azaltıyor.
Gelelim neticeye
Aralıklı açlığın başta obezite, diyabet, kalp krizi, Alzheimer, Parkinson olmak üzere pek çok hastalığı önleyebileceğini gösteren araştırmalar var (2, 3).
Ben de tıpkı ramazanda olduğu gibi günde iki defa yemenin ve 14-16 saat aç kalmanın sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için daha doğru olduğunu savunuyor ve bunu da uygulamaya çalışıyorum.