Altınova Gazetesi
2020-11-16 14:41:03

Antikor Bağımlı Şiddetlenme KOVİD’i Ağırlaştırır

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

16 Kasım 2020, 14:41

Antikor bazlı ilaç ve aşılar için potansiyel bir engel antikor-bağımlı şiddetlenme (antibody-dependent enhancement=ADE) ile KOVİD ağırlığının artması riskidir.

Antikor bağımlı şiddetlenme, bir virüsün suboptimal antikorlara bağlanmasının konakçı hücrelere girişini ve ardından replikasyonunu arttırdığı bir olaydır.

Virüs hücreye nasıl giriyor?

SARS-CoV-2’ nin hücre içine girişi spike (S) proteinin ACE-2 reseptörüne bağlanmasıyla olur.

Bu girişte neuropilin-1 ve bir transmembran serin proteaz olan TMPRSS2’ nin de rolü vardır.

S proteinin iki alt bölümü vardır.

S1 (RBD) reseptöre bağlanan yerdir. S2 ise virüsün füzyonunu sağlar.

Koronavirüse karşı geliştirilen ilaç ve aşılar ya ACE-2-RBD bağlanmasını veya membran füzyonunu önleyen antikorları hedefler.

Antikor bazlı ilaç ve aşılar için potansiyel bir engel antikor-bağımlı şiddetlenme (antibody-dependent enhancement=ADE) ile KOVİD ağırlığının artması riskidir.

ADE, RSV ve kızamık gibi diğer solunum yolları virüsleri de dahil birçok virüsün sebep olduğu enfeksiyonların şiddetini artırabilir.

Solunum yolu enfeksiyonlarında ADE, şiddetlenmiş solunum yolu hastalığı (ERD) adı verilen daha geniş bir kategoriye dahil edilmiştir ki burada sitokin kaskadı ve hücresel bağışıklık gibi antikor bazlı olmayan mekanizmalar da yer alır.

Gelişmiş viral replikasyonun sebep olduğu ADE, dang virüsü ve kedi enfeksiyöz peritonit virüsü (FIVP) de dahil olmak üzere makrofajları enfekte eden diğer virüsler için de gözlenmiştir.

ADE ve ERD ayrıca SARS-CoV ve MERS-CoV için de hem in vitro hem de in vivo olarak bildirilmiştir.

ADE’ nin KOVİD immüno-patolojisine ne ölçüde katkıda bulunduğu aktif olarak araştırılmaktadır.

Gelelim neticeye

SARS-CoV ve diğer solunum yolu virüslerinin çalışmasından elde edilen veriler, anti-SARS-CoV-2 antikorlarının ADE yoluyla KOVİD’ i şiddetlendirebileceğini göstermektedir.

Önceki RSV ve dang virüsü aşı çalışmaları, ADE ile ilgili insan klinik güvenlik risklerini ortaya çıkardı ve başarısız aşı denemelerine sebep olmuştu.

Devam eden hayvan ve insan klinik çalışmaları, KOVİD’ deki ADE mekanizmaları hakkında önemli bilgiler sağlayacaktır.

KOVİD’ in küresel yükünü azaltmak için gerekli olan büyük ölçekli tıbbi müdahalelerde ürün güvenliğini sağlamak için bu tür delillere şiddetle ihtiyaç vardır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.