Bafra Ovası'nda yetiştirilen renkli karnabaharlar Rusya'ya ihraç ediliyor

Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­nın fide des­te­ğiy­le Bafra Ovası'na eki­len renk­li kar­na­ba­har­lar Rusya'ya ihraç edil­me­ye baş­lan­dı.

Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­nın fide des­te­ğiy­le Bafra Ovası'na eki­len renk­li kar­na­ba­har­lar Rusya'ya ihraç edil­me­ye baş­lan­dı.

Tarım Ara­zi­le­ri­nin Kul­la­nı­mı­nın Et­kin­leş­ti­ril­me­si Pro­je­si kap­sa­mın­da Sam­sun Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü­nün Bafra Ovası'nda al­ter­na­tif ürün ola­rak ha­zır­la­dı­ğı "Renk­li Kar­na­ba­har Üre­ti­mi­ni Ge­liş­tir­me" Pro­je­si kap­sa­mın­da 100 dekar alana eki­len renk­li kar­na­ba­har­la­rın ha­sa­dı ya­pı­lı­yor.

Mor, sarı, tu­run­cu ve beyaz renk­te­ki 220 bin kar­na­ba­har hasat edil­dik­ten sonra ih­ra­ca­ta hazır hale ge­ti­ri­li­yor. Daha sonra tır­la­ra yük­le­nen renk­li kar­na­ba­har­lar Rusya'ya gön­de­ri­li­yor.

Sam­sun Tarım ve Orman Mü­dü­rü İbra­him Sağ­lam, Bafra Ovası'nın ve­rim­li top­rak­la­ra sahip ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Bafra Ovası'nda 2022 yı­lın­da 870 ton kış­lık ve yaz­lık sebze üre­ti­mi ya­pıl­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan Sağ­lam, "Bu­ra­da en başta bi­li­yor­su­nuz kır­mı­zı la­ha­na, la­ha­na, pı­ra­sa, kar­na­ba­har, hepsi içe­ri­sin­de top­lam­da 870 ton bir üre­ti­mi­miz var. Bunun içe­ri­si­ne bak­tı­ğı­mız­da kar­na­ba­har­da da top­lam 16 bin dekar alan­da 60 tona yakın bir kar­na­ba­har üre­ti­mi­miz var. Geç­ti­ği­miz yıl renk­li kar­na­ba­har, tu­run­cu, sarı mor şek­lin­de de­ği­şik renk­ler­de­ki kar­na­ba­ha­ra dış pa­zar­da ih­ra­ca­ta yö­ne­lik bir talep geldi. Bu­ra­da da Os­man­bey­li kö­yü­müz­de bugün ha­sa­dı­nı yap­tı­ğı­mız çift­çi­miz hem üre­ti­mi­ni hem pa­ket­le­me­si­ni hem de ih­ra­ca­tı­nı ya­pı­yor." dedi.

Sağ­lam, top­lam 100 dekar alan­da Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­nın Tarım Ara­zi­le­ri­nin Kul­la­nı­mı­nın Et­kin­leş­ti­ril­me­si Pro­je­si kap­sa­mın­da 550 bin lira proje be­de­li olan 220 bin renk­li kar­na­ba­har fi­de­si­ni çift­çi­le­re da­ğıt­tık­la­rı­na işa­ret ede­rek, "Renk­li kar­na­ba­har sa­ye­sin­de hem pazar oluş­tu hem de Bafra Ovası'nda al­ter­na­tif ürü­nü­müz oldu. Bu­ra­da ge­lecek yıl 1000 ile 1500 dönüm ara­sın­da bir üre­tim ola­cak in­şal­lah. Yani renk­li kar­na­ba­har­lar dış pa­za­ra yö­ne­lik üre­ti­li­yor ve Rusya'ya ihraç edi­li­yor." diye ko­nuş­tu.

Üre­ti­ci Yusuf Bay­rak ise Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­nın des­te­ğiy­le eki­mi­ni yap­tık­la­rı renk­li kar­na­ba­har­la­rı ihraç et­me­nin se­vin­ci­ni ya­şa­dık­la­rı­nı an­lat­tı. SAM­SUN (AA)

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2023, 14:02

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER