Bafra Ovası'nda kırmızılahanada 200 bin ton üzeri rekolte beklentisi

Tür­ki­ye'nin ve­rim­li ova­la­rın­dan Sam­sun'daki Bafra Ovası'nda er­ken­ci kış­lık sebze ha­sa­dı­na baş­lan­dı.

Tür­ki­ye'nin ve­rim­li ova­la­rın­dan Sam­sun'daki Bafra Ovası'nda er­ken­ci kış­lık sebze ha­sa­dı­na baş­lan­dı.

Ovada ha­sa­dı­na baş­la­nan kış­lık seb­ze­ler­den biri de kır­mı­zı­la­ha­na. Bafra Ovası'nda 25 bin dekar alana eki­len kır­mı­zı­la­ha­na­da bu yıl 200 bin tonun üze­rin­de re­kol­te bek­le­ni­yor.

Bafra Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Osman To­su­ner, AA mu­ha­bi­ri­ne, Bafra Ovası'nın yaz­lık sebze ve kış­lık seb­ze­de Tür­ki­ye'de lider du­rum­da ol­du­ğu­nu ifade etti.

Ovada, 2023 yı­lın­da yaz­lık sebze üre­ti­min­de ve­ri­min yük­sek ol­du­ğu­na işa­ret eden To­su­ner. "Bafra Ovası'nda geçen sene kış­lık seb­ze­de 100 bin dekar alana ekim ya­pıl­dı. Bu yıl ise 95 bin dekar alan ile 105 bin dekar ara­sın­da kış­lık sebze eki­mi­nin ol­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz." dedi.

- "Kış­lık sebze üre­ti­min­de artış bek­li­yo­ruz"

Çel­tik ha­sa­dı­nın ya­pıl­dı­ğı yere eki­len kış­lık seb­ze­ler­den ikin­ci bir ürün alın­dı­ğı­nı an­la­tan To­su­ner, "Bu se­bep­le kış­lık sebze üre­ti­min­de artış bek­li­yo­ruz. Kar­na­ha­bar, bro­ko­li, hib­rit la­ha­na, ıs­pa­nak ve pı­ra­sa üze­ri­ne ekim­ler olu­yor. Kış­lık seb­ze­ler­de fi­yat­lar güzel. Tü­ke­ti­ci­le­rin pa­zar­la­ra git­tik­le­rin­de Bafra Ovası'ndan çıkan seb­ze­yi sor­sun­lar, bu­ra­dan çıkan ürün­ler, Adana, Kah­ra­man­ma­raş, Di­yar­ba­kır, Mar­din, İstan­bul, İzmir ve An­ka­ra'nın hal­le­rin­de Bafra Ovası'nın kış­lık seb­ze­le­ri yok sa­tı­yor." diye ko­nuş­tu.

To­su­ner, ovada 25 bin dö­nüm­de kır­mı­zı­la­ha­na ekil­di­ği­ne işa­ret ede­rek, "Bazı çift­çi­le­ri­miz dönüm başı 10 ton alı­yor, kimi çift­çi­le­ri­miz de 8 bin ton verim alı­yor. Or­ta­la­ma ola­rak Bafra Ovası'ndan 200 bin tonun üze­rin­de re­kol­te bek­le­ni­yor." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

To­su­ner, ovada kış­lık sebze ha­sa­dı­nın 2024 yılı mart sonu ile ni­sa­nın ba­şı­na kadar devam ede­ce­ği­ni söz­le­ri­ne ek­le­di.

Çift­çi­lik­le uğ­ra­şan Bilal Vural da kır­mı­zı­la­ha­na ha­sa­dı­nın Bafra'da ve­rim­li geç­ti­ği­ni be­lirt­ti.   SAMSUN AA

Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2023, 16:50

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER